Historia

Var kommer order slowfashion ifrån? När började rörelsen och hur, var, när startade allt?

Det senaste decenniet eller så har sett en våg av förändring svepa genom modebranschen. Allt fler varumärken avvisar principerna om fast fashion och väljer ett mer hållbart sätt att tillverka kläder.

Termen ”slow fashion” kom till ganska organiskt. Det myntades av Kate Fletcher från Center for Sustainable Fashion, efter fenomenet slow food-rörelsen. Precis som med slow food-rörelsen såg Fletcher ett behov av ett långsammare tempo i modebranschen.

Slow fashion motsätter sig den snabba modemodellen som dök upp för runt 20 år sedan, där kläderna blev billigare och trendcyklerna tog fart. Med märken som H&M som bränner många ton osålda plagg per år trots pågående hållbarhetsansträngningar för att stänga modeslingan, är det tydligt att denna filosofi är en nödvändig del av rörelsen som helhet.

Artisten Banksy har varit en stor inspriation för oss. Filantropi, anti-krig och revolutionär konst som ett kommunikationsmedel för att högljutt förkunna sitt missnöje med vissa aspekter av samhället. Kan tipsa om Banksy posters går att köpa på justposter.se

historia slowfashion

Slow fashion blir en rörelse

Förindustriell revolution var plaggen lokalt anskaffade och producerade. Människor skulle köpa hållbara kläder som kunde tjäna dem under lång tid eller göra sina egna av de textilier och resurser som de hade tillgång till. Kläder speglade platsen och kulturen för de människor som bar dem. Modernt långsamt mode har sett en återuppkomst av några av dessa gamla sätt.

Inledningsvis ber den oss att ta ett steg tillbaka och bestämma om vi verkligen behöver något nytt, eller om vi kan handla i vår garderob för någon bortglömd bit som kanske bara behöver en liten reparation. Det uppmuntrar oss då att köpa färre plagg mer sällan och välja second hand när vi kan. När det kommer till att köpa nytt, istället för att köpa sex billiga polyesteröverdelar som kommer att lossna efter ett eller två slitage, till exempel, investerar medvetna konsumenter i plagg av högre kvalitet. De kommer att göras av mer hållbara processer och tyger som betonar konsten att tillverka kläder och hyllar hantverkares färdigheter, som en eller två toppar av ekologisk bomull eller linne som du vet kommer att hålla i många år framöver.

Slutligen ber slow fashion oss att sluta behandla våra kläder som engångskläder och att anstränga oss för att reparera, uppgradera, skicka vidare eller på ett ansvarsfullt sätt göra sig av med dem när de inte längre tjänar oss.

Slow fashion har fått ökat stöd de senaste åren då konsumenter kräver högre hållbarhet och etiska standarder. Som forskning visar är 19 % av de populäraste snabbmoderelaterade sökningarna kopplade till miljö, etik och hållbarhet. När medvetenheten och populariteten ökar, kommer planeten och alla dess invånare att dra nytta av denna långsammare och mer genomtänkta inställning till mode. Titta gärna på vår systersajt, justposters.se som i likhet med oss satsar stenhårt på hållbara produkter.