Om Slowfashion

Vad innebär ordet slowfashion?

Enkelt uttryckt är slow fashion motsatsen till fast fashion. Det omfattar en medvetenhet och ett förhållningssätt till mode som tar hänsyn till de processer och resurser som krävs för att göra kläder. Den förespråkar att köpa plagg av bättre kvalitet som håller längre och värdesätter rättvis behandling av människor, djur och planeten längs vägen.


Realistiskt sett har slow fashion och hållbart eller etiskt mode många likheter. De är systerrörelser och följer samma allmänna riktlinjer. Den största skillnaden med slow fashion är att det fokuserar på att minska konsumtion och produktion mer specifikt.

slow fashion

Märken byter till slowfashion

Enligt en McKinsey-studie kasseras tre plagg för var femte nya plagg som produceras varje år. Otroligt nog har forskning visat att 90% av våra kläder slängs innan det behöver göras.

Framväxten av detta snabba mode har skapat storskaliga miljömässiga och sociala bieffekter. Enbart Zara producerar till exempel cirka 840 miljoner klädesplagg för försäljning i sina 6 000 butiker runt om i världen varje år, mestadels av arbetare vars löner ligger under fattigdomsgränsen. I Kina, Indien och Bangladesh har en gång välmående floder förstörts av samma fabriksavloppsvattenutsläpp; de har nu blivit biologiska döda zoner fulla av cancerframkallande kemikalier. Dessutom översvämmar de små plastmikrofibrerna som faller från syntetiska kläder under tvättprocessen vår vattenförsörjning och näringskedja.

Men vissa märken trycker tillbaka mot dessa trender och fokuserar mer på ”slow fashion”, och producerar kläder med trendlös design och premium, långvarig kvalitet. Till exempel, ett företag som arbetar inom detta område är Toronto-baserat, Encircled, ett av få klädmärken i Kanada som är ett B Corp, så certifierat för deras sociala och miljömässiga prestanda. Encircleds fabriker finns i Toronto, Kanada, och de är OEKO-TEX(R) 100-certifierade, vilket innebär att inga skadliga ämnen används för att tillverka deras kläder, bara hållbart framställda, ultramjuka tyger. De är också transparenta om sina material och tillhandahåller en onlinelista över sina kärntyger.